Buitenland

Mensenrechten: voor iedereen, altijd en overal

SchrijfmarathonVandaag is het mensenrechtendag. Precies 65 jaar geleden, op 10 december 1948, werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Op veel plekken wordt vandaag stilgestaan bij dat historische feit, maar ook bij de landen waar het respect voor mensenrechten nog altijd bevochten moet worden en bij de moedige mensen die dat doen. Ook de Partij van de Arbeid komt in actie en steunt vandaag de ‘schrijfmarathon’ van Amnesty International.

Vaak wordt de Universele Verklaring toegeschreven aan één van de initiatiefnemers, de Amerikaanse presidentsweduwe Eleanor Roosevelt. In feite was de tekst het resultaat van een divers redactieteam met niet alleen mensen uit westerse landen als Canada en Frankijk, maar ook uit Libanon, China, Panama, Uruguay, Iran, Mexico, India en Rusland. Ook PvdA-medeoprichter Hilda Verweij-Jonker was bij de samenstelling betrokken. Juist het feit dat de tekst sindsdien door alle landen ter wereld is omarmd maakt de Universele Verklaring zo krachtig. Mensenrechten gelden voor iedereen, altijd en overal. 

Helaas worden er in 2013 nog altijd mensenrechten geschonden. Eén van organisaties die daar al jaren tegen strijdt is natuurlijk Amnesty International (overigens ook de enige organisatie waarvan ik al langer lid ben dan van de PvdA!). Over de hele wereld organiseren zij vandaag een ‘schrijfmarathon’, onder meer vanuit het Amnesty-kantoor in Amsterdam. Een PvdA-team doet mee en probeert een pen 24 uur in beweging houden, van 10 december 10.00 tot 11 december 10.00. Vanuit Den Haag schrijft ook de Tweede Kamerfractie mee. 

Tijdens de schrijfmarathon voert Amnesty actie voor zes verschillende cases, waaronder van de Saudische mensenrechtenactivisten Mohammad al-Qahtani en Abdullah al-Hamid. Zij werden in maart 2013 veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk tien en elf jaar vanwege hun werk voor ACPRA. De mensenrechtenorganisatie gaf juridische bijstand aan families van gedetineerden die zonder aanklacht of proces worden vastgehouden. Met de veroordeling van Al-Qahtani en Al-Hamid is ook ACPRA ontmanteld. Een enorme klap voor de toch al kleine mensenrechtenbeweging in Saudi-Arabië. 

Wil je ook meedoen met de schrijfmarathon? Kom dan vandaag naar het Amnesty-kantoor in Amsterdam (Keizersgracht 177) of sluit je aan bij één van de acties elders in het land. Kijk voor meer informatie op de website van Amnesty.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s