Buitenland

Brief kabinet over Sotsji

Het kabinet gaf vandaag een reactie op het verzoek van de Tweede Kamer om bij de Olympische Spelen in Sotsji aandacht te vragen voor de mensenrechten in Rusland, in het bijzonder van de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Als bekend had de PvdA-fractie zelf een andere afweging gemaakt en voor een minder zware delegatie naar de winterspelen gekozen. Nu het kabinet een besluit heeft genomen, gaat het erom dat de premier in Sotsji laat zien dat Nederland staat voor de fundamentele mensenrechten.

Het kabinet lijkt het signaal uit de politiek en de samenleving opgepakt te hebben en is aan de slag gegaan met de voorwaarden die de PvdA in Kamer had gesteld: een gesprek met Poetin, een gesprek met Russische mensenrechtenverdedigers en  betrokkenheid van Nederlandse homorechtenorganisaties bij het bezoek.

Voor het persoonlijke gesprek met Poetin deed Amnesty International onlangs de suggestie om, naast de algemene zorg over de mensenrechtensituatie in Rusland, heel concreet in te gaan op één of meerdere individuele zaken. Ook stelt Amnesty voor om delegaties van andere landen bij de gesprekken met Russische mensenrechtenorganisaties te betrekken waarmee het signaal dat richting Poetin wordt afgegeven nog wordt versterkt. Beide suggesties zal ik van harte ondersteunen.

Het is teleurstellend dat het niet mogelijk is gebleken om een extra delegatielid mee te nemen. Veiligheidsoverwegingen die daarbij vanwege recente ontwikkelingen in Rusland een rol spelen, zijn vanuit hier helaas lastig te beoordelen. Om toch zo goed mogelijk recht te doen aan ons verzoek, zal een gesprek plaatsvinden tussen het COC en de minister-president.

De PvdA-fractie gaat er vanuit dat Rutte in aanloop naar en tijdens de Spelen luid en duidelijk van zich laat horen en zal dat uiteraard nauwlettend blijven volgen. We blijven ons daarnaast inzetten voor het aanpassen van de reglementen van internationale sportfederaties, zodat mensenrechtennormen voortaan meewegen wanneer grote sportevenementen toegewezen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s