Binnenhof

Kamervragen: Litouwse parlement stemt over een anti-homowet

 

Vragen de leden Maij en Servaes (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat het Litouwse parlement stemt over een anti-homowet 

 

1. 

Heeft u kennis genomen van het bericht dat het Litouwse parlement op donderdag 13 maart zal stemmen over een wet die het mogelijk maakt een boete op te leggen aan mensen die in het openbaar uiting geven aan andere dan “traditionele familiewaarden”?

2. 

Klopt het dat deze wet onder andere boetes oplegt aan mensen die  toespraken houden over de rechten van seksuele minderheden of  een Gay Pride (mede)organiseren?   

3. 

Deelt u de mening dat het Litouwse wetsvoorstel seksuele minderheden discrimineert, in strijd is met het fundamentele recht op de vrijheid van meningsuiting en vereniging, en bovendien in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), waarin het recht op het krijgen van informatie over LHBT-rechten is belegd?   

4. 

Heeft u contact gehad met uw Litouwse collega over dit wetsvoorstel van het parlement? Zo ja, wat was de reactie van uw collega? Zo nee, bent u bereid dit alsnog te doen? 

5. 

Bent u bereid deze kwestie in Europees verband aan te kaarten, bijvoorbeeld tijdens de Raad Buitenlandse Zaken en/of Raad Algemene Zaken, en u in te spannen voor een veroordeling door de Europese Unie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer informeren over de uw inspanningen en de uitkomsten hiervan?   

6. 

Ziet de regering overeenkomsten tussen de Litouwse initiatiefwet en de Russische anti-homowetgeving?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s