Binnenhof

Palestijnse kinderen in Israëlische detentie

De rechten van Palestijnse kinderen die door het Israëlische leger worden gearresteerd en gevangen gehouden, worden op grote schaal geschonden. Dat zegt een groep wetenschappers onder leiding van de oud-voorzitter van het VN Kinderrechtencomité Jaap Doek. Vandaag presenteerde zij hun bevindingen aan de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. In een bijzondere procedurevergadering mocht ik het eindrapport in ontvangst nemen.

Doek onderzocht samen met andere wetenschappers op de bezette Westelijke Jordaanoever de arrestatie, het verhoor, detentie en berechting van Palestijnse kinderen door de Israëlische militaire autoriteiten. Palestijnse kinderen die bijvoorbeeld verdacht worden van het gooien van stenen naar Israëlische militairen, worden meestal midden in de nacht gearresteerd. Dat gaat vaak gepaard met geweld en intimidatie. De onderzoekers willen daarom dat er een einde komt aan de nachtelijke arrestaties en pleiten voor de invoering van dagvaardingen van de verdachte kinderen.
 
Doek en zijn collega’s willen verder dat van het verhoor van de verdachte kinderen voortaan opnamen worden gemaakt. Ook moeten kinderen niet langer verhoord worden zonder een advocaat en een van de ouders erbij. Als niemand hen steunt, zijn de kinderen eerder geneigd bekentenissen af te leggen. De rechtszaken tegen de verdachte kinderen voldoen volgens de onderzoekers meestal niet aan de internationale standaarden. Zij roepen de Nederlandse regering op om bij Israël aan te dringen op verbeteringen, die zorgen voor een eerlijke rechtsgang. Nederland zou Israël daarbij kunnen helpen met geld en expertise.
 
Naar aanleiding van het rapport zal ik Kamervragen stellen.
 
Lees hier het rapport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s