Buitenland

Verkiezingswaarneming Oekraïne

OsceOp zondag 25 mei kiest Oekraïne een nieuwe president. Die moet de plek opvullen van de in februari, na langdurige protesten in Kiev en andere steden, naar Rusland uitgeweken Janoekovitsj. Het wordt in meerdere opzichten een belangrijke dag.

Als lid van de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) neem ik de komende dagen deel aan de waarnemingsmissie bij de verkiezingen. De OVSE heeft veel ervaring met verkiezingswaarneming en het oordeel van de organisatie of deze goed, vrij en eerlijk zijn verlopen weegt internationaal zwaar.

Het belang van deze verkiezingen zit er niet alleen in wie wint (voormalig zakenman Petro Poroshenko is favoriet), maar dat deze überhaupt plaats kunnen vinden. De organisatie zal niet eenvoudig zijn. Sowieso kunnen de inwoners van de door Rusland geannexeerde Krim niet meestemmen. Daarnaast is in het Oosten, waar separatisten onlangs een referendum voor onafhankelijkheid organiseerden, de situatie zeer gespannen. Ik zal zelf in deze regio als waarnemer aan de slag gaan.

De verkiezingen worden ook als testcase gezien voor de Russische bereidheid om mee te werken aan de-escalatie en dialoog in Oekraïne. Tot nu toe heeft Poetin daar in de praktijk weinig blijk van gegeven. De EU heeft nu gesteld dat wanneer deze stappen uitblijven en de verkiezingen niet volop door Moskou gesteund worden, nieuwe maatregelen onvermijdelijk zijn. Waarschijnlijk gaat het dan om zware, economische sancties.

De verkiezingen worden niet eenvoudig. De uitdagingen waar de winnaar straks voor staat – politieke stabiliteit, economisch herstel, aanpak corruptie – zijn ook niet gering. Toch hoop ik dat zondag tenminste een eerste stap gezet kan worden naar een toekomst waarin de Oekraïners weer zelf over hun toekomst kunnen beslissen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s