Binnenhof

Kamervragen: stop seksueel geweld in conflictgebieden

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Global Summit to End Sexual Violence in Conflict

 

1.
Klopt het dat u de Global Summit to End Sexual Violence in Conflict zal bijwonen, welke wordt georganiseerd door de Britse regering en plaatsvindt in Londen van 10-13 juni aanstaande? Zo ja, wat wordt de Nederlandse inzet tijdens de conferentie?

 

2.
Deelt u de mening van de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon dat het noodzakelijk is om een ‘comprehensive protection and service response’ voor overlevenden van seksueel geweld op te zetten, inclusief gezondheidszorg, psychische en juridische ondersteuning? Zo ja, welke stappen zouden volgens u als eerst gezet moeten worden om dit beleid tot stand te laten komen?

 

3.
Op welke wijze levert Nederland een bijdrage  aan het beëindigen van seksueel geweld in conflict situaties en welk budget wordt hiervoor gereserveerd? Welke aanvullende maatregelen is Nederland voornemens uit te voeren en bent u bereid hiervoor extra financiële middelen vrij te maken?

 

4.
Bent u van mening dat in beleid aangaande seksueel geweld tegen vrouwen ook andere vormen van seksueel geweld – naast de inzet als wapen in conflictsituaties – dienen te worden meegenomen, zoals (groeps)verkrachtingen die in niet-conflict situaties regelmatig plaatsvinden, waaronder onlangs in India?

 

5.
Bent u bereid zich binnen de pijler ‘vrouwenrechten’ van uw mensenrechtenbeleid specifiek in te zetten voor het beëindigen van seksueel geweld? Zo ja, welke stappen zult u hiertoe op korte termijn, in bilateraal en multilateraal verband zetten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s