Binnenhof

Kamervragen: Egyptische strafeis Nederlandse journaliste

Vragen van de leden Sjoerdsma (D66), Ten Broeke (VVD), Voordewind (ChristenUnie), Servaes (PvdA) en GroenLinks (Van Ojik) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Egyptische strafeis tegen een Nederlandse journaliste

 

1.

Wat is uw reactie op het bericht “Maximumstraffen geëist tegen journalisten Egypte, onder wie Rena Netjes”, waaruit blijkt dat tegen 20 journalisten celstraffen zijn geëist variërend van 15 tot 25 jaar? 1

 

2.

Bent u van mening dat hier sprake is van een “fair, free, and transparant” proces, zoals aangekondigd door de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Fahmy op 6 februari 2014 in een persconferentie van u en dhr Fahmy? 2

 

3.

Kunt u aangeven in hoeverre u vindt dat Egypte zich houdt aan de belofte van duidelijkheid waar u naar verwees op 6 februari 2014 toen u zei: “Ik hoop dat de zaak snel van tafel gaat en dat Netjes terug kan naar Egypte, zoals zij zelf wil. Die boodschap heb ik meegegeven aan mijn Egyptische collega. Die heeft beloofd om duidelijkheid te geven.” 3

 

4.

Wat heeft u sinds uw gesprek met dhr. Fahmy gedaan om deze casus tot een goed einde te brengen?

 

5.

Bent u van plan om tussentijdse maatregelen te overwegen en aan te kondigen zolang de strafeis staat, of bent u van plan af te wachten hoe de Egyptische rechtsgang in deze casus verder verloopt? Kunt u in het eerste geval aangeven welke maatregelen u overweegt of zal nemen?

 

6.

Bent u bereid in Europees verband nogmaals aan te dringen op een eerlijk proces en respect voor de vrijheid van meningsuiting door de Egyptische autoriteiten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s