Binnenhof

Kamervragen: onderzoek naar moord Salwa Bugaighis

 

Salwa2.jpgVragen van de leden Servaes en Maij (beiden PvdA), Ten Broeke (VVD), Van Bommel (SP), Sjoerdsma en Hachchi (beiden D66), Voordewind (CU) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat de Libische mensenrechtenactiviste Salwa Bugaighis is vermoord.

 

1.

Bent u bekend met het bericht dat de vooraanstaande Libische mensenrechtenactiviste Salwa Bugaighis op verkiezingsdag in haar huis in Benghazi door een groep gewapende mannen is vermoord? (o.a. The Guardian, 26 juni 2014)

 

2.

Heeft u contact opgenomen met uw Libische collega om uw zorgen te uiten over de gewelddadigheden gedurende de verkiezingen in Libië in het algemeen, en de laffe moord op Salwa Bugaighis in het bijzonder? Zo ja, wat was zijn reactie? Zo nee, bent u bereid dit op korte termijn te doen? 

 

3.

Bent u bereid bij de Libische autoriteiten aan te dringen op een diepgaand onderzoek, nationaal en zo nodig internationaal, naar de moord op Salwa Bugaighis?

 

4.  

Kan Nederland, via de ambassade,  een rol spelen in de bescherming van bedreigde vrouwenrechtenactivistes in Libië, bijvoorbeeld door de opzet van een hotline te ondersteunen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?

 

5.

Hoe beoordeelt u de actuele politieke situatie in Libië, mede in het licht van het offensief dat radicale Islamitische groepen in mei jl. startten, en waaraan steeds meer eenheden van het regeringsleger lijken deel te nemen?

 

6.

Op welke wijze is Nederland, al dan niet in Europees verband, voornemens bij te dragen aan de ondersteuning van mensenrechtenverdedigers in Libië, in het bijzonder van vrouwen?

 

7.

Bent u bereid, gezien de trend van politieke intimidatie van vrouwenrechtenactivistes in de MENA regio, hun situatie in VN verband te agenderen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s