Buitenland

Meer doen voor homorechten Oeganda

Kamervragen: ondertekening anti-homowet OegandaVandaag staat in de Tweede Kamer de mensenrechtennota op de agenda. Één van de speerpunten van het Nederlandse mensenrechtenbeleid is de strijd voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). 

Gelukkig wordt het homohuwelijk in steeds meer landen erkend en gaat het ook op andere terreinen de goede kant op. Toch zijn er heel wat landen waar LHBT’s het juist steeds moeilijker krijgen. Juist in die landen moeten Nederland en Europa pal achter hen staan wiens fundamentele rechten geschonden worden.

Neem Oeganda waar in februari een strenge anti-homowet van kracht werd. De wet stelt dat op homoseksualiteit gevangenisstraffen van zeven jaar tot levenslang staan. Direct na de inwerkingtreding reageerden Nederland en andere landen met scherpe veroordelingen. Minister Ploumen besloot de steun aan de Oegandese politie- en justitiesector op te schorten. Een alert en krachtig signaal waarvan gehoopt werd dat het de Oegandese politiek tot inkeer zou brengen.

Enkele maanden later is de situatie er niet beter op geworden. Integendeel: tientallen mensen zijn op grond van de wet gearresteerd en deze maand vinden de eerste berechtingen plaats. Intimidatie, discriminatie en fysiek geweld nemen toe, een HIV-kliniek werd aangevallen en gesloten en LHBT’s wordt steeds vaker de toegang ontzegd tot bepaalde overheidsdiensten. Uit angst zijn honderden van hen inmiddels het land ontvlucht. Pogingen om de wet aan te vechten bij het constitutionele hof en een regionale rechtbank zitten ondertussen muurvast.

Deze zorgelijke ontwikkelingen vragen om nieuwe stappen. In het Kamerdebat over de mensenrechtennota zal ik bepleiten dat we de Oegandese LHBT-gemeenschap maximaal ondersteunen. Zo zou rechtshulp aangeboden moeten worden aan hen die onder de anti-homowet in staat van beschuldiging worden gesteld. De ingehouden ontwikkelingsfondsen kunnen ingezet worden voor de ondersteuning van lokale mensenrechten- en homorechtenorganisaties.

Bovendien moet de druk op de Oegandese autoriteiten opgevoerd worden, bijvoorbeeld door een zwarte lijst op te stellen van officials die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen waaronder tegen LHBT’s. Onlangs kondigde president Obama aan de sleutelfiguren achter de gewraakte wetgeving de toegang tot de VS te ontzeggen
 
De EU moet dat goede voorbeeld volgen. Ook gevluchte Oegandese homo’s in Nederland dringen aan op dit soort maatregelen die niet de gehele bevolking, maar juist de eerstverantwoordelijken voor de anti-homowet en de toenemende vijandigheden in het land treffen. Ik zal minister Timmermans vragen om met dit pleidooi het voortouw in Europa te nemen.

De PvdA blijft zich inzetten voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in binnen- én buitenland. We doen dat door voor hen op te komen in Den Haag en in Brussel. Maar we uiten onze solidariteit ook door met het PvdA-homonetwerk en veel partijgenoten deel te nemen aan de Gay Pride in Amsterdam. Gezien de ernst van de situatie in Oeganda staan onze activiteiten dit jaar in het teken van het Afrikaanse land waar LHBT’s vrezen voor hun veiligheid, alleen maar omdat ze zichzelf willen zijn.
 
Zie ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s