Binnenhof

Kamervragen: aanvallen Israëlisch leger op scholen en ziekenhuizen Gaza

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de Minister-President en de Minister van Buitenlandse Zaken over de situatie in Gaza

 

1.

Bent u nog altijd van mening dat u geen “gefundeerd oordeel” kan geven over aanvallen van het Israëlisch leger op scholen en ziekenhuizen in Gaza?

 

2. 

In hoeverre hebben de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, waarbij opnieuw een school van de Verenigde Naties (VN) in Rafah met 3000 vluchtelingen gebombardeerd werd en het aantal burgerslachtoffers verder opliep, geleid tot een bijstelling van dit oordeel? 

 

3. 

Gaat u nog steeds uit van de verwachting dat Israel zich houdt aan de principes van noodzakelijkheid en proportionaliteit, zoals bepaald door het humanitair oorlogsrecht? Zo ja, waar baseert u deze verwachting op? 

 

4. 

Hoe beoordeelt u de verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buiten- landse Zaken, waarin de Verenigde Staten stellen geschokt te zijn door de “schandalige beschietingen” van de VN-school in Rafah en stelt dat Israel meer moet doen om aan zijn eigen standaarden te voldoen? Bent u bereid een vergelijkbare boodschap aan Israel af te geven? 

 

5. 

Hoe beoordeelt u de verklaring van de Secretaris-Generaal van de VN, die de aanval een «moreel verwerpelijke en criminele daad» noemt en stelt dat sprake is van een “grove schending van internationaal humanitair recht”? Bent u bereid een vergelijkbare boodschap aan Israel af te geven? 

 

6.

Hoe beoordeelt u de gezamenlijke verklaring over Gaza van de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie van 3 augustus jl. waarin, in tegenstelling tot bovengenoemde verklaringen, verwijzingen naar de aanval op de VN-school en naar de schending van het internationaal recht ontbre- ken?4 Is Nederland vooraf geconsulteerd over deze EU-verklaring? Zo ja, wat was daarbij de Nederlandse input? 

 

7. 

Hoe beoordeelt u het feit dat de naam van Hoge Vertegenwoordiger Ashton in de EU-verklaring ontbreekt? Hoe beoordeelt u de keuze van Hoge Vertegenwoordiger Ashton om dezer dagen het «Pacific Island Forum» op Palau bij te wonen in plaats van een uiterste inspanning te leveren om in de regio een staakt-het-vuren dichterbij te brengen? 

 

8. 

Heeft u of hebben andere leden van het kabinet sinds de telefoongesprekken van 11 juli jl. van de minister van Buitenlandse Zaken met zijn Israëlische evenknie Lieberman nog contact gehad met leden van de Israëlische regering? Zo ja, welke boodschappen zijn daarbij afgegeven? Zo nee, waarom niet? 

 

9. 

Kunt u deze vragen per ommegaande beantwoorden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s