Buitenland

Federica’s droom – nieuwe buitenlandchef EU helder over Midden-Oosten

Vandaag vertrekt de kersverse hoge vertegenwoordiger van de EU, de Italiaanse Federica Mogherini, voor haar eerste belangrijke buitenlandbezoek. Bestemming: Israel en de Palestijnse gebieden. Mogherini laat er geen misverstand over bestaan dat het zoeken naar een oplossing voor dit slepende conflict een van haar topprioriteiten is. Eerder deze week veroordeelde ze in scherpe bewoordingen de verdere uitbreiding van illegale nederzettingen. Ook sprak ze de ambitie uit om binnen haar termijn (max 5 jaar) een Palestijnse staat te verwelkomen.

Gisteren, aan de vooravond van haar bezoek, was Mogherini even terug in ‘haar’ parlement in Rome. Samen met collega-buitenlandwoordvoerders uit de 28 EU-lidstaten en het EP ben ik daar voor twee dagen bijeen om te spreken over de vele brandhaarden in de wereld, waarvan een groot deel in onze directe omgeving. Terecht stelde Mogherini dat de EU alleen een geloofwaardige speler op het wereldtoneel kan worden wanneer we er in slagen om een succesvolle regionale speler te worden. Uiteraard ging het daarbij uitgebreid over Oekraïne/Rusland, de strijd tegen ISIS en de risico’s van ‘failed state’ Libië.

In de discussieronde heb ik Mogherini gecomplimenteerd met haar stellingname en ambities voor de erkenning van Palestina. Ik heb ook gevraagd hoe ze deze ambities denkt te realiseren. Mogherini stelde heel duidelijk dat wat haar betreft het moment is aangebroken “that the EU puts it political weight on the table”. Haar analyse is dat zonder druk van buitenaf de impasse niet doorbroken kan worden. Ze vertelde dat ze tijdens haar bezoek niet alleen naar Jeruzalem en Ramallah (Westbank) zal reizen, maar ook naar Gaza om juist daar met de Palestijnse eenheidsregering te spreken. Klip en klaar noemde ze de gruwelijke Gaza-oorlog van deze zomer “a dramatic failure of diplomacy”.

Mogherini sloot haar presentatie af met een hartekreet over de opdracht die zij voor zichzelf en voor andere Europese politici ziet: “we need to make an effort to be together, to act together. We have high ambitions. It is essential to have dreams.” Federica Mogherini mag nog maar net begonnen zijn. Ze mag (relatief) jong zijn. Ze zou volgens sommigen te weinig bagage voor haar loodzware functie hebben. Mijn indruk is dat ze heel goed weet waar ze zich voor in wil zetten. En dat ze niet bang is om over haar dromen te praten, pleit wat mij betreft alleen maar voor haar. Ze verdient alle steun om haar ambities waar te maken.

 

FM1.jpg

FM2.jpg

FM3.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s