Binnenhof

Kamervragen: verkiezingsgeweld Burundi

Vragen van de leden van Laar en Servaes (beiden PvdA) aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerkingen de minister van Buitenlandse Zakenover de Burundezen die uit vrees voor mogelijk verkiezingsgeweld naar Rwanda vluchten.   

 

1.            

Bent u bekend met de berichten “Burundezen vluchten massaal naar Rwanda” en“Citing political pressure, 5000 Burundians flee to Rwanda”

 

2.            

Klopt het dat er per dag meer dan 1000 mensen naar Rwanda vluchten uit angst voor de Imbonerakure milities, die de huidige regering steunen? Zo ja, zijn er voldoende goede opvangmogelijkheden voor deze vluchtelingen in Rwanda? 

 

3.            

Klopt het dat door de aankomende verkiezingen er een stijging in politiek gemotiveerde bedreigingen, intimidatie en geweld ten aanzien van journalisten, mensenrechten activisten en politici is ontstaan? Kunt u toelichten welke rol de huidige regering en president  Pierre Nkurunziza hierbij spelen? 

 

4.            

Kunt u toelichten welke rol de politie en het leger spelen bij de groeiende spanningen in Burundi? Is het onderzoek naar de moordpartij in Cibitoke van januari jongsteleden al afgerond? Zo ja, hoe beoordeelt u de uitkomsten van dat onderzoek? 

 

5.            

Vindt u het aannemelijk dat president Nkurunziza zich kandidaat gaat stellen voor een derde termijn als President? Zo ja, wat vindt u hier van, mede gezien het feit dat veel partijen een derde termijn zien als schending van het vredesakkoord?  

 

6.            

Welke consequenties zouden de ontwikkelingen in Burundi, waarondereen eventuele kandidaatstelling van Nkurunziza, volgens u moeten hebben voor de bilaterale ontwikkelingsrelatie? Overweegt u opschorting vanprogramma’s waarbij samengewerkt wordt met de Burundese overheid, in het bijzonder de programma’s gericht op de politie en het leger? Zo ja, wanneer is dit aan de orde? Zo nee, waarom niet? 

 

7.            

Trekt Nederland samen op met de EU en andere landen om gezamenlijk te reageren in het geval het vredesakkoord wordt geschonden, bijvoorbeeld door een nieuwe kandidaatstelling van Nkurunziza?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s