Binnenhof

Motie: arbeidsrechten in Qatar

Ingediend bij notaoverleg mensenrechten:

 

De Kamer,

 

gehoord de beraadslaging,

 

overwegende, dat bij de bouw van de faciliteiten voor het WK2022 in Qatar reeds 1200 arbeidsmigranten zijn overleden en volgens schattingen bij aanvang van het WK mogelijk meer dan 4000 doden te betreuren zullen zijn;

 

overwegende, dat, ondanks aansporingen van de internationale gemeenschap, Qatar zowel wettelijk, beleidsmatig als in de praktijk onvoldoende voortgang laat zien in het verbeteren van de omstandigheden voor meer dan anderhalf miljoen arbeidsmigranten;

 

constaterende, dat Kamer (motie Servaes c.s., documentnummer 33750-V-28) en kabinet zich uitgesproken hebben voor een betere inbedding en naleving van mensenrechtennormen bij de organisatie van grote sportevenementen;

 

verzoekt de regering, om in de meest krachtige termen, bilateraal, in EU-verband en in internationale organisaties zoals de ILO, van Qatar harde garanties te eisen voor de bescherming van de rechten van arbeidsmigranten;

 

verzoekt de regering daarbij van Qatar minimaal een duidelijke routekaart met concrete doelen en benchmarks voor het aanpakken van deze vorm van moderne slavernij te eisen, waaronder de ratificatie en naleving van relevante (ILO-)verdragen;

 

en gaat over tot de orde van de dag.

 

SERVAES

VOORDEWIND

SJOERDSMA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s