Binnenhof

Kamervragen: moord op Libische mensenrechtenactiviste Salwa Bugaighis

Salwa Vragen van de leden Servaes en Maij (beiden PvdA), Ten Broeke (VVD), Van Bommel (SP), Sjoerdsma en Hachchi (beiden D66), Voordewind (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de gezette stappen een jaar na de moord op de Libische mensenrechtenactiviste Salwa Bugaighis.

 

1. 

Bent u net als uw voorganger van mening dat de moordenaars van Salwa Bugaighis niet ongestraft mogen blijven? Zo ja, welke stappen zijn gezet en welke resultaten zijn geboekt na de toezegging van uw voorganger op 10 juli 2014 om zowel in bilaterale contacten als in EU-verband bij de Libische autoriteiten en de Libische ambassade in Den Haag aan te dringen op ‘een gedegen onderzoek’ naar de moord op Salwa Bugaighis? 1)

 

2. 

Wat zijn de conclusies van het door uw voorganger toegezegde onderzoek naar ‘verdere mogelijkheden om de veiligheid van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers [in Libië] te ondersteunen’ waarbij ‘ondersteuning van een hotline’ tot de onderzochte mogelijkheden zou behoren? En welke stappen zijn naar aanleiding van het onderzoek concreet gezet?  2)

 

3.

Op welke wijze heeft Nederland gevolg gegeven aan de toezegging om ‘wanneer de mogelijkheid zich aandient’ als Nederland ‘de bescherming van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers [in Libië] verder aan de orde stellen’?

 

4.

Bent u bereid om op dezelfde wijze als na de moord op Salwa Bugaighis ook aan te dringen bij de Libische autoriteiten op gedegen onderzoek naar de moord op voormalig parlementariër en activiste Fariha Al-Barqawi? Zo nee, waarom niet?

 

5.

Bent u bereid, in het kader van uw toezegging de bescherming van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers in Libië waar mogelijk aan de orde te stellen, om deze twee moorden en het tegengaan van straffeloosheid van mensenrechtenschendingen tegen vrouwelijke activisten en (ex-)politici in Libië aan te kaarten tijdens de viering bij de VN veiligheidsraad van het 15-jarig bestaan van resolutie 1325 in oktober 2015? Zo nee, waarom niet?

 

1) Antwoord op schriftelijke vragen 2 en 3 van Servaes c.s. over het bericht dat de Libische mensenrechtenactiviste Salwa Bugaighis is vermoord. Ontvangen 10 juli 2014, documentnummer 2014D26415.

2) Antwoord op schriftelijke vragen 4 van Servaes c.s. over het bericht dat de Libische mensenrechtenactiviste Salwa Bugaighis is vermoord. Ontvangen 10 juli 2014, documentnummer 2014D26415.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s