Binnenhof

Kamervragen: benoeming Saoediër tot hoofd VN-mensenrechtenraad

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de aanstelling van een Saoediër als hoofd van de VN-mensenrechtenraad.

 

1.

Klopt het bericht dat de Saoedische ambassadeur in Genève, Faisal Trad, onlangs is aangesteld als hoofd van de VN-mensenrechtenraad?

 

2.

Deelt u de mening dat het toewijzen van deze positie aan een vertegenwoordiger van Saoedi-Arabië – dat tot de grootste mensenrechtenschenders ter wereld wordt gerekend en bijvoorbeeld door de organisatie Freedom House is ingedeeld in de categorie “worst of the worst” – de geloofwaardigheid van de VN-mensenrechtenraad en van de VN als geheel ernstig schaadt? Zo nee, waarom niet?

 

3.

Deelt u de mening van de PvdA-fractie dat deze aanstelling een klap in het gezicht is van alle mensenrechtenactivisten, vrouwen, LHBT’s en anderen wiens fundamentele rechten dagelijks in Saoedi-Arabië worden geschonden?

 

4.

Deelt u de opvatting van de vrouw van de Saoedische blogger Raif Badawi, die vanwege zijn blogs onrechtmatig is opgepakt en gestraft wordt met stokslagen, dat dit een vrijbrief is voor de Saoedische overheid om door te gaan met grove mensenrechtenschendingen? Zo nee, waarom niet?

 

5.

Was Nederland als lid van de VN-mensenrechtenraad op de hoogte van deze benoeming en heeft u zich hiertegen verzet? Zo ja, op welke wijze heeft u dit gedaan? Zo nee, bent u bereid zich alsnog publiekelijk en op de eerstvolgende zitting van de VN-mensenrechtenraad uit te spreken tegen de benoeming van de Saoedische diplomaat?

 

6.

Kunt u zich vinden in de uitspraak van Hillel Neuer, directeur van de non-gouvernementele organisatie UN Watch, dat deze VN-benoeming is “als het aanstellen van een pyromaan tot brandweerchef”?

 

7.

Bent u bereid steun te geven aan de oproep van UN Watch aan Hoge Vertegenwoordiger Mogherini om de aanstelling van de Saoediër te veroordelen en aan te sturen op het terugdraaien van zijn benoeming? Zo ja, hoe zult u aan deze oproep gehoor geven? Zo nee, waarom niet?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s