Buitenland

Werkbezoek Noord-Irak/zondagbrief PvdA

Naar aanleiding van ons werkbezoek aan Noord-Irak (2 t/m 4 oktober), schreven JS-voorzitter Bart van Bruggen en ik de zogenaamde zondagbrief voor PvdA-leden.

——-
Mensen in nood verdienen steun
 
Irak1.jpg5 kilo suiker, 7,5 kilo spaghetti, 750 gram zout, 2,5 kilo witte bonen en een zak bloem. Het lijkt heel wat, maar hier moet een gezin in een vluchtelingenkamp twee maanden van leven.
 
Afgelopen week waren we in zo’n vluchtelingenkamp, 4500 kilometer van hier. Samen met trainers van de Foundation Max van der Stoel (FMS) bezochten we de Koerdische regio in Noord-Irak. De gesprekken met mensen die het oorlogsgeweld ternauwernood wisten te ontkomen en nu niet meer hebben dan een krappe tent op een open vlakte, plaatsen veel zaken in perspectief. De kinderen zijn nog uitgelaten, maar hun ouders ogen moe en wanhopig.
 
Irak2.jpgMet een groep Koerdische militairen trekken we later naar een gebied waar zij met minimale middelen en maximale moed de opmars van ISIS wisten te stuiten. Mede dankzij Nederlandse militaire steun hebben ze recent zelfs terrein terug weten te winnen, zo verzekeren de Peshmerga ons. Terwijl we uitkijken over een strookje niemandsland dat ons van ISIS-gebied scheidt, gaan onze gedachten onvermijdelijk uit naar de gruwelijkheden die zich daar afspelen.
 
Als iets tijdens ons bezoek duidelijk wordt, is het wel dat hulp keihard nodig blijft. In de eerste plaats voor de ruim 1,5 miljoen vluchtelingen die door de Koerden worden opgevangen. Zolang deze mensen relatief dicht bij huis blijven, hoeven ze de barre tocht naar Europa niet te maken. Maar dan is er wel voldoende voedsel nodig en basale voorzieningen als zorg en onderwijs. De tijd begint echter te dringen, met krimpende fondsen voor hulporganisaties en de winter in aantocht.
 
En ook ISIS is nog niet verslagen. Dat heeft overigens niet altijd met militaire slagkracht te maken. Onderlinge verdeeldheid staat een doorbraak soms in de weg, zoals bij de al maanden geplande herovering van de stad Mosoel. Meer internationale druk en bemiddeling is dus nodig om verschillen te overbruggen, wederzijds wantrouwen weg te nemen en samen op te trekken voor een veilig en stabiel Irak. Dat geldt ook voor Syrië, waar de situatie zo mogelijk nog complexer is.
 
Irak3.jpgTerug in Nederland zien we hoe het vluchtelingenvraagstuk ook hier de gemoederen bezig houdt. Dat dit naast hartverwarmende initiatieven ook tot veel vragen leidt is logisch. Dat het deze week tot gewelddadig protest kwam is echter volstrekt onacceptabel. Polariserende of ondoordachte uitspraken van sommige politici helpen daarbij trouwens ook niet.
 
Aan ons als PvdA’ers de opdracht om het hart warm en het hoofd koel te houden – internationaal, in politiek Den Haag én in de gemeenten. Zorgen moeten we serieus nemen en problemen zo snel mogelijk oplossen. Juist nu we gezien hebben hoe hoog de nood daar is, zijn we er van overtuigd dat het ook hier zal lukken om deze uitdaging samen aan te gaan. Want waar ook ter wereld, mensen in nood verdienen onze steun.
 
Michiel Servaes, buitenlandwoordvoerder PvdA Tweede Kamerfractie
Bart van Bruggen, voorzitter Jonge Socialisten
 
——-
 
Tijdens het bezoek spraken wij of bezochten wij de volgende locaties, organisaties en personen:
– Arbat Refugee Camp, Sulaymaniyah
– Civil Development Organization, Sulaymaniyah
– Amna Suraka museum, vml. hoofdkwartier en gevangenis Saddam-regime, Sulaymaniyah
– Partijbureau Patriotic Union of Kurdistan (PUK), gesprek met politbureau, Sulaymaniyah
– Veldbezoek met Peshmerga, regio Kirkuk
– Opening training jonge Koerdische politici door Foundation Max van der Stoel, Sulaymaniyah
– Parlement Iraaks Koerdistan, gesprekken met parlementariers diverse partijen, Erbil
– Nederlands Consulaat, gesprek met CG John van der Zande, Erbil
– Gesprek met vice-premier Kurdistan Regional Government Qubad Talabani
 
Het werkbezoek werd georganiseerd door Bakhtiar Bakr, vertegenwoordiger van de PUK in Nederland. 
 
De training van de Foundation Max van der Stoel werd verzorgd door Bart van Bruggen, Anne Graumans, Hester Assen en Mohamed Mahdi.
Irak4.jpg
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s