Binnenhof

Kamervragen: Opschorten Sancties Wit-Rusland

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het opschorten van sancties tegen Wit-Rusland  

 

1.

Bent u bekend met berichtgeving over het opschorten van sancties tegen Wit-Rusland? Zo ja, hoe beoordeelt u dit? Vindt u dat de EU en de VS voldoende samen optrekken in dit verband? Zo ja, hoe verklaart u het verschil in de gehanteerde termijnen (vier versus zes maanden)?

 

2.

Deelt u de zorgen van de PvdA-fractie dat de mensenrechtensituatie in Wit-Rusland, ondanks de vrijlating van zes politieke gevangenen, nog altijd zeer precair is, bijvoorbeeld als we kijken naar de beperkte politieke en journalistieke vrijheden? Klopt het dat nieuwe wetgeving de vrijgelaten politieke gevangenen verhinderd om zich kandidaat te stellen voor een politieke functie, terwijl hun deelname aan ongeautoriseerde bijeenkomsten zelfs kan leiden tot hernieuwde gevangenneming?  

 

3.

Deelt u de bevindingen van de OVSE/ODIHR-waarnemingsmissie naar aanleiding van de presidentsverkiezingen van 11 oktober jl., waarin o.a. gewezen wordt op “significant problems, particularly during the counting and tabulation, [that] undermined the integrity of the election”? Deelt u tevens de zorg die de OVSE/ODIHR-missie uit over “legal shortcomings [that] limit the free expression of the will of the voters”, “existing provisions and laws [that] limit fundamental freedoms of association, assembly and expression” en “the restrictive media environment”?  

 

4.

Vindt u het in het licht van bovengenoemde zorgen en bevindingen verstandig en gepast om – binnen enkele weken na de verkiezingen die Lukashenko aan een vijfde termijn als president hebben geholpen – over te gaan tot het opschorten van sancties? Welk signaal wordt hiermee afgegeven, in het bijzonder in de richting van de politieke oppositie en mensenrechtenverdedigers?  

 

5.

Deelt u de opvatting van de VS dat Wit-Rusland voortgang moet maken “to improve its record with respect to human rights and democracy”? Zo ja, wat zijn volgens u de concrete voorwaarden die de EU hanteert bij besluitvorming over eventuele blijvende verlichting van sancties en op welke wijze zal deze besluitvorming plaatsvinden?  

 

6.

Op welke wijze bent u voornemens bilateraal en in internationaal verband druk te houden op de Wit-Russische autoriteiten om de mensenrechtensituatie te verbeteren? Op welke wijze bent u voornemens om op te komen voor de positie van oppositiepartijen, maatschappelijke organisaties, en mensenrechtenactivisten? Welke rol voorziet u hierbij voor de nieuwe Nederlandse diplomatieke aanwezigheid in Wit-Rusland in de vorm van een Tijdelijk Zaakgelastigde?  

 

7.

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken (week van 16 november)?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s