Buitenland

Bezoek Oekraïense president Poroshenko

Petro1.jpgVandaag was de Oekraïense president Petro Poroshenko op bezoek in de Kamer. Meestal zijn dit soort ontvangsten nogal protocollair, maar dit gesprek was opvallend open en interactief. Met de voortdurende spanningen in Oost-Oekraïne en het referendum over het aanstaande EU-associatieakkoord in Nederland was er natuurlijk het nodige te bespreken.

Allereerst sprak Poroshenko een warm dankwoord uit voor de wijze waarop Nederland en Oekraïne samen zijn opgetrokken na de tragedie met MH17. Hoewel hij de enorme interne (politiek hervormingen, corruptie) en externe (Russische steun aan separatisten) uitdagingen van zijn land onderkende, omschreef de president de afgelopen twee jaar als “a final farewell to totalitarism”.

Op de vraag of het associatieakkoord op enigerlei wijze een voorportaal voor EU-lidmaatschap is, gaf hij tenslotte een helder antwoord: “Read the document, it is absolutely not about EU membership.” Om daar aan toe te voegen “Although we are free to feel European.” Met beide uitspraken ben ik het van harte eens.

Petro2.jpg

Zie ook:

Heldere conclusies over MH17, 13 oktober 2015

MH17: een jaar na de dag, 17 juli 2015

Getuige van belangrijke verkiezingen Oekraïne, 26 mei 2014

Nerveuze spanning in Kiev, 13 april 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s