Binnenhof

Kamervragen: Russische EHRM-wet

Schriftelijke vragen van de leden Maij en Servaes (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat de Russische president een wet heeft bekrachtigd om uitspraken van het EHRM niet te hoeven navolgen

 

1.

Heeft u kennisgenomen van het bericht “Rusland kan uitspraken EHRM naast zich neerleggen”?

 

2.

Wat is uw reactie op het bekrachtigen van deze wet door president Poetin?

 

3.

Wat is exact de inhoud van de wet? In hoeverre zorgt die ervoor dat Rusland uitspraken over mensenrechten van het EHRM, voortaan mag negeren?

 

4.

Deelt u de mening dat het volstrekt onacceptabel is dat Rusland, als lid van de Raad van Europa en partij bij het EVRM, uitspraken van het EHRM, die dienen ter waarborging en naleving van mensenrechten negeert? Zo ja, op welke wijze kunt u in Europees verband Rusland hierover aanspreken?

 

5.

Welke gevolgen heeft het bekrachtigen van deze wet door Poetin voor het lidmaatschap van Rusland van de Raad van Europa?

 

6.

Op welke wijze is invulling gegeven aan de door u in antwoord op onze eerdere Kamervragen aangekondigde initiatieven om Rusland diplomatiek aan te spreken op het naleven van uitspraken van het EHRM (mede n.a.v. de uitspraak van het Russische Constitutionele Hof hierover in juli jl.)? Wat is de oorzaak dat deze diplomatieke initiatieven geen effect hebben gehad?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s