Buitenland

Steun Frans vredesinitiatief & erkenning Palestijnse staat

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over een nieuw vredesinitiatief en mogelijke erkenning van de Palestijnse staat door Frankrijk.

  1. Bent u bekend met het bericht ‘France says it will recognise Palestinian state if new peace effort fails’? 1)
  2. Bent u bekend met het Franse voornemen een internationale vredesconferentie te organiseren om met Israël en Palestina te spreken over een tweestatenoplossing, waaraan ook Amerikaanse, Europese en Arabische leiders mee zouden doen?
  3. Heeft u tevens kennis genomen van de stellingname van uw Franse ambtsgenoot Laurent Fabius dat indien de hernieuwde poging om tot een tweestatenoplossing te komen niet slaagt, Frankrijk haar verantwoordelijkheid zal nemen en zal overgaan tot de formele erkenning van de Palestijnse Staat?
  4. Deelt u de opvatting van de PvdA-fractie dat deze strategie goed aansluit bij uw eerdere stellingname dat erkenning van Palestina “op een strategisch moment” moet worden ingezet?
  5. Heeft u contact opgenomen met uw Franse ambtsgenoot over het nieuwe initiatief voor een internationale vredesconferentie? Zo ja, wat was de strekking van dit gesprek? Zo nee, bent u bereid contact met hem op te nemen en te informeren op welke wijze Nederland het initiatief kan ondersteunen?
  6. Bent u bereid om het Franse initiatief ook in EU-verband te ondersteunen, bijvoorbeeld bij de aankomende informele Raad Buitenlandse Zaken (Gymnich) op 5 en 6 februari in Amsterdam?
  7. Deelt u de stellingname van uw Franse ambtsgenoot dat de voortgaande bouw van illegale nederzettingen door Israël het perspectief op een tweestatenoplossing steeds verder uit zicht brengt?
  8. Hoe oordeelt u in dit verband dat de Israëlische regering vorige week opnieuw plannen voor woningen in illegale nederzettingen goedkeurde en dat vorige maand een fors stuk land op de Westbank eenzijdig tot “state land” werd verklaard?
  9. Heeft u tevens kennis genomen van het ingezonden artikel in de New York Times van VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon die waarschuwt voor “a point of no return for the two-state solution” en stelt dat “keeping another people under indefinte occupation undermines the security and the future of both Israelis and Palestinians”? Zo ja, deelt u zijn analyse en welke consequentie verbindt u hieraan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s