Binnenhof

Kamervragen over bescherming van scholen bij gewapende conflicten

Vragen van het lid Servaes en het lid Eijsink (beiden PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Defensie over de Richtlijnen voor de bescherming van scholen en universiteiten tegen militair gebruik tijdens gewapend conflict.

  1. Bent u bekend met de lancering van de #WatchOurSchools campagne door Human Rights Watch op woensdag 9 maart jl. over de Richtlijnen voor de bescherming van scholen en universiteiten tegen militair gebruik tijdens gewapend conflict?
  2. Hoe en op welke termijn gaat u deze – door onder meer Nederland gesteunde- richtlijnen op basis van de Oslo Conferentie van 29 en 30 mei 2015 implementeren? Welke stappen heeft u sinds de Oslo Conferentie al ondernomen op het gebied van implementatie? Maakt deze bijvoorbeeld al deel uit van de ‘Rules of Engagement’ voor missies waar Nederland aan deelneemt? En zo nee, waarom niet?
  3. Gaat u of bent u met Human Rights Watch en andere betrokken NGO’s van de Nederlandse GCPEA-coalitie  1) in gesprek over de implementatie van de richtlijnen, zoals ook benoemd in de Safe Schools Declaration die werd aangenomen tijdens de Oslo Conferentie? En zo ja, op welke termijn? En zo nee, waarom niet?
  4. Gaat u andere landen die de genoemde richtlijnen nog niet hebben ondersteund aansporen om dit alsnog te doen? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?
  5. Kunt u aangeven hoeveel landen de genoemde richtlijnen inmiddels ondersteunen? Treedt u samen met deze landen op om anderen te bewegen de richtlijnen te ondersteunen? En zo nee, waarom niet?
  6. Hoe benut u de mogelijkheden van het Nederland EU-voorzitterschap om de richtlijnen onder de aandacht te brengen en steun te verwerven? Hoe verloopt dit? En als u geen gebruik maakt van het Nederlands voorzitterschap om de richtlijnen onder de aandacht te brengen en/of steun te verwerven, hoe doet u dit dan wel?

1) Global Coalition to Protect Education Under Attack (http://www.protectingeducation.org/)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s