Binnenhof

Kamervragen over moord op mensenrechtenactiviste Berta Caceres in Honduras

Vragen van de leden Van Laar en Servaes (beiden PvdA) aan de minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat mensenrechtenactiviste Berta Caceres is vermoord in Honduras.

1. Bent u bekend met het bericht op de website van Global Wintess ‘Murder of high-profile indegenous leader Berta Caceres must trigger urgent investigation in Honduras’?

2. Wat is uw reactie, naast het gerelateerde en gepaste bezoek van de Nederlandse ambassadeur van Costa Rica aan Honduras, op de moord van mensenrechtenactiviste Berta Caceres in Honduras?

3. Hoe gaat u, al dan niet via de ambassadeur uit Costa Rica, toezien op de door Nederland desgevraagde inspanningen van de overheid van Honduras ten aanzien van hun mensenrechtenbeleid?

4.Welke stappen heeft u ondernomen ten opzichte van de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO toen zij twee jaar geleden ook al onder vuur lagen vanwege hun betrokkenheid bij het betreffende stuwdamproject van DESA in Honduras?

5.Heeft u reeds contact gehad met FMO hierover en wat was hun reactie?

6.Welke vervolgstappen gaat u nemen? Ook om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen?

7. Hoe bestempeld u het ogenschijnlijk nalaten door de overheid van Honduras om het devies van de Inter-American Commission for Human Rights (IACHR) met betrekking tot het beschermen van Caceres op te volgen?

8. Deelt u de zorgen in het rapport ‘How many more’ van Global Witness over het gebrek aan bescherming(smogelijkheden) van mensenrechtenactivisten? Welke mogelijkheden ziet u om dit internationaal op te pakken en ziet u daarbij een rol weggelegd voor Nederland, ook als EU-voorzitter?

Bron 1: Oxfam Novib roept overheid en FMO op om stappen te nemen n.a.v. moord op Berta Caceres, 4 maart 2016 https://www.perssupport.nl/persbericht/97789/oxfam-novib-roept-op-tot-actie-na-moord-hondurese-activiste-caceres

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s