Buitenland

Mensenrechtencafé over Saoedi-Arabië

Locatie: De Balie, Amsterdam

Datum: 12 april 2016, 19.30 – 21.00

Het afgelopen jaar verslechterde de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië verder. Alle belangrijke mensenrechtenverdedigers zitten inmiddels lange gevangenisstraffen uit, hebben gedwongen hun activiteiten gestaakt of zijn het land ontvlucht. De recente massa-executie van zevenenveertig mensen op één dag zorgde voor wereldwijde verontwaardiging. Onder de geëxecuteerden was de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Bovendien schond het land veelvuldig het internationaal oorlogsrecht met bombardementen in Jemen.

Tegen deze achtergrond zal Carolien Roelants, voormalig Midden-Oosten verslaggever voor NRC Handelsblad en co-auteur van het boek “Saoedi-Arabië: De revolutie die nog moet komen” een lezing geven over de geopolitieke en sociaaleconomische situatie van Saoedi-Arabië.

Daarop kan het publiek in debat gaan met Floor Beuming (Senior Officer Human Rights Programmes Saoedi-Arabië Amnesty International), Ali Adubisi (mensenrechtenactivist uit Saoedi-Arabië) en Michiel Servaes (PvdA Tweede Kamerlid) over de vraag hoe Nederland en de EU de mensenrechten in Saoedi-Arabië kunnen verbeteren. De avond zal voorgezeten worden door Elizabeth van den Hoogen.

Hoe kunnen mensenrechten worden bevorderd in Saoedi-Arabië en hoe valt dat te rijmen met de geopolitieke en handelsbelangen die er ook zijn? Hoe werkt mensenrechtenbeleid in de praktijk en hoe voorkomen we dat we worden weggezet als Westerse vijanden van de Islam?

Ga met ons in debat op dinsdagavond 12 april, om 19:30 uur in De Balie in Amsterdam.

De voertaal is Engels en hier kun je toegangskaarten bestellen (vrij entree).

Zie ook: Motie geen wapens naar Saoedi-Arabië

Categorieën:Buitenland

Getagd als:, ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s