Buitenland

Bij ‘Dit is de dag’ over minimale inzet F16’s

De VVD en de PvdA willen opheldering van minister Hennis over de minimale inzet van Nederlandse F16’s boven oost Syrië. Het ontbreken van satellietcommunicatie in de Nederlandse toestellen is een bezwaar voor de Amerikanen om de F16 breed in te zetten. In Dit is de Daggeven Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Michiel Servaes (PvdA) aan dat ze deze informatie eerder hadden willen weten. 

Servaes: ‘Op basis van volledige informatie had ik een afweging voor de inzet van F16’s willen maken’. Ten Broeke wist wel dat de F16’s beperkingen hadden, maar was niet op de hoogte van het feit dat dit een bezwaar voor de Amerikanen op zou leveren. Met satellietcommunicatie willen de Amerikanen zo precies mogelijk doelen bepalen om het risico op burgerslachtoffers te verkleinen. 

Volgens Rob de Rave, oud F16-piloot en Defensie specialist van het The Hague Center for Strategic Studies hoeft Nederland zich echter niet te schamen: ‘De Nederlandse F16’s zijn niet de enige in de coalitie zonder satelliet communicatie. En we kunnen ook blij zijn dat er nu minder doelen over zijn die geschikt zijn voor de Nederlands F16’s in de strijd tegen ISIS.’

Luister hier het fragment terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s