Binnenhof

Kamervragen over uitbuiting van personeel bij de Qatarese ambassade

Vragen van de leden Servaes en Kerstens (beiden PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over uitbuiting van personeel bij de Qatarese ambassade.

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Moderne slaven voor de gezant van Qatar’? 1) Zo ja, wat is uw reactie op dit zorgwekkende bericht?
  2. Op welke manier probeert de Nederlandse regering toezicht te houden op de arbeidsomstandigheden binnen ambassades in Nederland?
  3. Bent u bereid om de ambassadeur van Qatar, de heer Al-Khater, aan te spreken op de onacceptabele arbeidsomstandigheden die in het genoemde artikel worden beschreven? Zo ja, kunt u in uw antwoord ingaan op de reactie van de Qatarese ambassadeur? Zo nee, waarom niet?
  4. Wat is uw reactie op de suggestie van de FNV en Fairwork om een onafhankelijke arbitragecommissie in te stellen die buiten de rechter om een oordeel vormt over arbeidssituaties op ambassades? Kunt u ingaan op de ervaringen die er in België en Zwitserland zijn met een dergelijke arbitragecommissie?
  5. Is het op enige manier mogelijkheid om juridische bijstand of andere vormen van hulp te bieden aan slachtoffers van uitbuiting op ambassades, zoals de in het artikel genoemde (ex-)werknemers van de Qatarese ambassade? Zo nee, waarom niet?

1) https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/15/moderne-slaven-voor-de-gezant-van-qatar-4305957-a1521640

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s