Buitenland

Kamervragen over de situatie op de Filipijnen

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de situatie op  de Filipijnen

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘Philippines secret death squads: officer claims police teams behind wave of killings’, waarin wordt gesproken over geheime politieteams die de opdracht hebben om vermeende drugsgebruikers en –dealers zonder proces te vermoorden? Zo ja, wat is uw reactie op dit specifieke bericht en in het algemeen op de meedogenloze oorlog tegen drugs die president Duterte sinds zijn aantreden voert, waarbij volgens berichten al meer dan 3000 vermeende drugsgebruikers en –dealers buitenrechtelijk werden geëxecuteerd? 1)

2. Ondersteunt u de resolutie van het Europees Parlement 2) en de eerdere oproep van de OHCHR (Office of the UN High Commissioner for Human Rights) 3) aan de Filipijnse regering om de golf van buitenrechtelijke executies te stoppen en te zorgen voor een eerlijk proces voor een ieder die verdacht wordt van een misdrijf? Zo ja, bent u bereid om dan wel bilateraal dan wel in EU-verband stappen te ondernemen om bij te dragen aan deze oproepen?

3. Heeft u kennis genomen van de oproep van de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad Al Hussein, om te komen tot een onafhankelijk VN-onderzoek ter plaatse? 4) Zo ja, bent u bereid om zowel bilateraal als in EU-verband inspanningen te leveren die kunnen bijdragen aan het tot stand komen van een dergelijk onderzoek?

4. Welke andere mogelijkheden ziet u om in internationaal kader, op politieke of volkenrechtelijke wijze, te reageren op de radicale koers van president Duterte die tal van internationale normen en verplichtingen aan zijn laars lapt? Wat zouden de consequenties zijn als Duterte zijn dreigement om uit de VN te stappen 5) hard zou maken?

5. Heeft u aanwijzingen dat er door het gewelddadige antidrugsbeleid en door de afgekondigde staat van wetteloosheid extra risico’s voor buitenlanders of westerlingen ontstaan? Zo ja, heeft de Nederlandse ambassade in Manilla specifieke voorzorgsmaatregelen genomen? Overweegt u om het reisadvies naar de Filipijnen aan te scherpen?

1) https://www.theguardian.com/world/2016/oct/04/philippines-secret-death-squads-police-officer-teams-behind-killings

2) http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B8-2016-0999&format=XML&language=EN

3) http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=20388&LangID=E

4) http://www.rappler.com/nation/146111-united-nations-high-commissioner-human-rights-rodrigo-duterte-war-drugs

5) http://www.volkskrant.nl/buitenland/omstreden-president-duterte-dreigt-met-vertrek-uit-de-vn~a4361664/

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s